Sevilla wordt vaak aangedaan als stedentrip om van de zon en de mooie stad te genieten. In tegenstelling tot andere Spaanse regio’s staat het niet bekend als fietsoord. Een oproep op het forum van Fiets.nl of iemand nog suggesties had voor een mooie route in de buurt van Sevilla leidde dan ook tot 0 reacties. Omdat ik er toch graag een rondje wilde gaan fietsen ben ik zelf op zoek gegaan naar een fietsverhuur en een mooie route. Hieronder deel ik mijn ervaring.

Sevilla is een van de warmste steden van Europa. In de zomer komen de temperaturen regelmatig boven de 40 graden celcius. Wij waren er begin maart, en de temperatuur lag rond de 20 graden. Perfect weer om een mooie rit (met korte mouwtjes!) door het buitengebied van Sevilla te maken. De dames gingen een dagje shoppen, dus de rollen waren goed verdeeld!

De Fietsen
Vooraf hadden we twee racefietsen gereserveerd bij ‘Rent a Bike Sevilla’ voor €45 per fiets (inclusief pedalen). Alternatieven om een racefiets te huren kon ik via Google niet vinden. Bij aankomst (vanaf 10 uur) stonden de carbon fietsen, een BH en een Focus beiden 105 afgemonteerd met velgremmen, netjes klaar. De fietsen kenden wat gebruikerssporen, maar zagen er verder prima uit. We kregen ook een pompje en een zadeltasje met multitool en 3 reservebanden mee.

De huurfietsen.

De Route
Om zeker te zijn van een mooie route, hebben we op voorhand bij de fietsverhuur geïnformeerd. We kregen een GPX-bestand doorgestuurd van een ronde van 124 kilometer met 1450 hoogtemeters. Deze is eventueel nog uit te breiden met een lus van ruim 40 kilometer, maar deze keuze hoef je pas halverwege te maken. Dus als de benen toch wat minder zijn, sla je alsnog halverwege af richting Sevilla. Een link naar het GPX-bestand vind je hier.

Overzicht van de route (die je tegen de klok in fietst).
Het hoogteprofiel van de route met in totaal 1450 hoogtemeters.

Daar gaan we dan..
De ochtend van vertrek had het geregend en was het bewolkt (uitzonderlijk in Sevilla), waardoor de weg nat was. Dit leidde tot de nodige glibberpartijen over de kasseien en fietspaden in de binnenstad, dus hebben we extra voorzichtig gedaan om de stad heelhuids uit te komen. Eenmaal bij het water aangekomen (Canal de Alfonso XIII) konden we al wat beter doorfietsen, al zijn de fietspaden niet zo gestructureerd en netjes aangelegd als bij ons in Nederland en komt het nog weleens voor dat het abrupt stopt of er scherpe bochten in zitten. Helaas liggen langs het kanaal ook de nodige stukjes glas en hadden we na 5 kilometer al de eerste twee lekke banden te pakken. Nadere inspectie leerde dat de buitenbanden van de fietsen hun beste tijd wel hadden gehad. Gelukkig waren we nog in Sevilla zelf en was er op een kilometer afstand een fietsenmaker. Hier hebben we er een nieuwe buitenband op laten leggen en twee nieuwe binnenbandjes gekocht (die we later ook nog daadwerkelijk nodig hadden).

De eerste 30 kilometer tot aan Burguillos zijn ook meteen de minst mooie, waarbij je de stad uit fietst richting het noorden over een A-weg (Autoweg). Of het door het bewolkte weer kwam weet ik niet, maar het eerste dorpje wat je tegenkomt (Algaba) is niet het meest sfeervolle. Na Burguillos fiets je langzaam de heuvels in die je vanaf het begin ziet liggen en dan volgt de beloning voor de saaiere eerste kilometers. Het wegdek is hier prima en slingert over de glooiingen van het landschap. Het landschap is verrassend groen (mogelijk omdat het winter is?). Hier begint de route echt mooi en leuk te worden. Ook de wegen zijn hier rustig, dus het is heerlijk fietsen.

Na 30 kilometer rijd je langzaam de heuvels in!

Na 62 kilometer richting het noorden fietsen ben je halverwege en pak je de weg die naar het zuiden loopt via El Ronquillo terug naar Sevilla. Als je op de splitsing (meest noodelijke puntje van de route) rechtsaf slaat kun je er nog een lus van 42 kilometer (en 650 hoogtemeters) aan vast plakken (via Elmaden de la Plata en Santa Olalla del Cata en vervolgens richting El Ronquillo). Dit was ons initiële plan, maar aangezien we ondertussen nog drie keer lek hadden gereden en we geen reservebandjes meer hadden, besloten we de extra lus niet te rijden. Het was met name hopen op niet nog een lekke band, want dan hadden we een groter probleem. Aangezien we hier midden in de natuur zaten denk ik wel dat de extra lus een mooie toevoeging is. Ook als je naar de weg kijkt op Google Maps en Streetview ziet dit er prachtig uit en kronkelt de weg heerlijk!

Eenmaal aangekomen in de heuvels begint de weg heerlijk te slingeren!

De terugweg naar Sevilla slingert even mooi door het landschap en kent nog een aardige klim (Venta del Alto). Aangezien de heenweg van 20 meter naar 470 meter boven NAP was gestegen, ging de terugweg meer omlaag dan omhoog. Omdat het landschap glooiend is, pak je toch op de terugweg de nodige hoogtemeters. Het asfalt lag er hier ook prima bij en na een snelle lunch in El Ronquillo en een windje in de rug ging de weg richting Sevilla voorspoedig. In de verte zie je de 180 meter hoge Sevilla Tower de laatste 30 kilometer, zodat je weet waar de finishstreep ligt. Aangezien het ondertussen einde middag was kwamen we steeds meer lokale fietsers tegen. Waar wij lekker met blote benen en armen reden (het was tegen de 20 graden) reden de locals in hun lange tenues en had een enkeling zelfs een muts en overschoenen aan. Uiteindelijk kom je via een groen fietspad Sevilla binnen en fiets je over de boulevard langs het kanaal richting het centrum. De boulevard was een stuk sfeervoller dan op de heenreis. De lucht was ondertussen strakblauw en op de boulevard bruiste het. Een leuke thuiskomer!

Terug in Sevilla scheen de zon en was het gezellig druk.

Samengevat
Ondanks het moeizame begin met een glad wegdek, lekke banden en een drukke autoweg, was het toch een geslaagde dag. De eerste 30 kilometer van de route zijn niet niet de mooiste kilometers die ik ooit heb gefietst, maar de investering van deze kilometers is het dubbel en dwars waard als je eenmaal de mooie natuur en heuvels in fietst. De route is 124 kilometer lang met een krappe 1500 hoogtemeters. Geen steile muren of lange zware klimmen, maar veel glooiingen in het landschap, waardoor je toch de nodige hoogtemeters meepakt. Het steilste percentage wat ik op mijn Garmin heb gezien is 10%. De langste klim die in de route zat was een kleine 4 kilometer lang tegen 6% gemiddeld.

Als je in Sevilla bent en je hebt tijd over of je wilt de hectiek van de stad even ontvluchten en wat kilometers maken, dan is het zeker een aanrader om door het mooie buitengebied van Sevilla te gaan fietsen, waarbij bovenstaande tocht zeker een aanrader is. De gehuurde fietsen waren prima, alleen de buitenbanden hadden wel vervangen mogen worden. Hopelijk was dit een incident (veel alternatieve racefietsverhuur is er niet). De vijf lekke banden waren denk ik een combinatie van slechte buitenbanden, nat wegdek en pech. Gelukkig kregen we de gemaakte onkosten vergoed en was het toch een geslaagde tocht!

Afstand124 kilometer
Hoogtemeters1450 hoogtemeters
Aard van de RouteAsfalt en heuvelachtig
Start & Finish locatiePl. de Sta Cruz, 4, 41004 Sevilla, Spanje

Praktisch/tips

  • De fietsverhuur zit in het knusse wijkje Santa Cruz achter Real Alcázar. Reserveer de fietsen vooraf. Zie hier de link naar de website.
  • Neem je eigen fietskleding, helm, bidons en garmin stuurhouder mee. Pedalen kun je voor €5 bijhuren.
  • Check de buitenbanden goed voordat je vertrekt. Zorg ook voor voldoende gereedschap en reservebanden, aangezien je dit buiten Sevilla niet/lastig kunt regelen.
  • Eet om te herstellen na afloop een heerlijk ijsje in de binnenstad van Sevilla en loop de benen nog lekker los!

Fotoverslag

Bij het uitrijden van Sevilla passeer je de Alamillobrug. Deze heeft als inspiratiebron gediend voor de Erasmusbrug.
De eindscore: 5 lekke banden.
Het eerste deel van de route is zo goed als vlak, maar in de verte zie je de beloning, heuvels!
Langzaamaan begint het landschap te glooien.
Af en toe opzij kijken levert fraaie uitzichten op.
Eindelijk het echte werk 😀
Het landschap is verrassend groen!
In dezelfde richting als de N-630 snelweg kronkel je terug naar Sevilla.
Snel even lunchen in El Ronquillo en de bidonnetjes bijvullen.
Volgens mij kun je binnendoor ook mooi racen met een gravelbike…
Op de terugweg krijg je nog de mogelijkheid de afslag naar Portugal te pakken (slechts 120 km).
Klooster Monasterio de San Isidoro del Campo.
De Sevilla Tower is dichtbij, dus bijna ‘thuis’.
Terug in Sevilla!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s