Afgelopen februari ben ik met mijn vriendin een weekje naar de zon in de Algarve (Portugal) geweest. We verbleven in het plaatsje Guia, een kilometer of 10 ten westen van Albufeira. Zoals altijd huur ik één dag een fiets om een mooie rit door de omgeving te maken. Het leek me leuk om naar het hoogste punt van de Algarve te fietsen, genaamd Alto da Fóia, om vervolgens via een deel van het parcours van de Ronde van de Algarve terug te fietsen. Deze klim wordt volgende week ook door het profpeloton opgereden. Het was een fraaie route met uiteindelijk 128km en 2153hm op de teller. Als je de Alto da Fóia vanuit de juiste kant opfietst (of de verkeerde, maar net hoe je het ziet ;), dan is het trouwens een behoorlijke kuitenbijter met regelmatig stukken boven de 20%.

Link naar de Strava activiteit.

Fietsverhuur
Mijn fiets huur ik bij Bikesul in Guia en reserveer ik via de website. Bikesul is een dealer van KTM fietsen. Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het blijkt een Oostenrijks merk te zijn. Ik krijg een knaloranje carbon fiets met 105 11s afgemonteerd. De fiets zag er goed onderhouden uit en heeft me een goede dienst bewezen! De prijs was 35€ voor 24 uur, dus je kunt de fiets op de dag ervoor ophalen, zodat je vroeg kunt vertrekken. Over extra pedalen en een stuurhouder voor mijn Garmin deden ze niet moeilijk en kostte niets extra en ik kreeg er als souvenir een gratis bidon bij. Ik kan je deze plek dus zeker aanbevelen.

De huurfiets.

Tussen sinaasappelen, citroenen en ooievaars
’s Ochtends om 7.15 fiets ik de straat uit en zet ik richting naar het Noord-Westen. In de verte zie je de bergketen Serra de Monchique al liggen, maar de eerste 35 kilometer zijn nagenoeg vlak met af en toe een klein obstakel erin. Tussen Sinaasappel- en Citroenboomgaarden fiets ik richting Silves met het imposante kasteel (wat overigens een aanrader is om te bezoeken). Tot aan Silves is de heenweg hetzelfde als de terugweg en hier sla ik af in de richting van Monchique. Op de weg naar Monchique kom ik ontzettend veel ooievaarsnesten tegen en begint de weg vals plat omhoog te lopen en doemt en komt de eerste echte klim steeds dichterbij.

Op weg naar Silves kom je tal van dit soort boomgaarden tegen.
Silves in de ochtend.

Alto da Fóia
Het dak van de Alto da Fóia ligt op 902 meter hoog en behoort daarmee tot het middengebergte dus. Vanuit Monchique kun je via de N266-3 de makkelijkste en meest gebruikte route nemen. Deze voert je in 7,5 kilometer tegen 5,8% omhoog over een brede strakke autoweg. Via Strava en Google Maps zag ik ook twee andere (smallere) weggetjes de berg op kronkelen en beiden met asfalt. Dat ziet er stukken beter uit! In mijn route is de benadering vanaf de zuidkant het meest handig, dus ik besluit vanaf hier naar de top de te fietsen. De klim is evengoed 7,5km, waarvan de laatste 3,5km over dezelfde N-weg, alleen de eerste 4 kilometer zijn anders en overbruggen 130 extra hoogtemeters en zijn daarmee ruim 8% gemiddeld. Dit percentage is echter misleidend, want het is door de extreme onregelmatigheid een stuk zwaarder. De klim zelf kent wat valse stukken plat en ook een klein stukje omlaag, maar daarnaast heb ik een keer of 5-7 (ben de tel kwijtgeraakt) percentages gezien van boven de 15% en soms zelfs boven de 20% en heb ik maximaal 23% op mijn Garmin gezien. Elke keer als je denk het zwaarste stuk te hebben gehad, komt er weer een nieuwe strook. De laatste 1,5km blijven steil. Omdat ik nergens een profielkaartje van deze kant kon vinden wist ik ook niet exact wat er zou komen en dat is ook wel weer eens leuk. Eenmaal aangekomen op de N-weg is het weer normaal fietsen en kun je lekker naar de top peddelen. Waar ik richting de N-weg nog mooie uitzichten had over de Algarve en de Middellandse Zee, is de top in wolken gehuld en valt er helaas weinig te zien. Snel afdalen naar Monchique dus.

Klimmend op de Alto da Fóia wordt het uitzicht steeds fraaier.

Omdat ik niet graag dezelfde weg afdaal als dat ik omhoog ben gekomen als er andere opties zijn, heb ik een andere weg naar beneden in mijn route geklikt. Voor een afdaling niet perse de beste keus blijkt, omdat er veel grind op de weg ligt en onderaan zelfs een klein stukje onverhard is. Als je rustig aan doet is het overigens goed te doen, maar als je liever afdaalt over een strakke brede weg, dan pak je beter de N-weg terug naar Monchique.

In de afdaling is het uitkijken met grind over de weg.

Prachtige lus terug naar Silves
Vanuit Monchique rijd ik eerst naar het oosten om vervolgens in zuidelijke richting terug naar Silves te rijden. Deze lus van een kleine 50 kilometer voert over kronkelige wegen door een fraai landschap over een goed onderhouden weg en is erg rustig. Ik kom zo nu en dan een auto tegen, maar daar houdt het wel mee op. De Ronde van de Algarve heeft deze weg gereden in de editie van 2018 en ik snap wel waarom!

De lus terug naar Silves is fraai en rustig!

De eerste kilometers gaan omlaag en onderweg komt het een paar keer voor dat de weg een paar kilometer omhoog loopt zonder dat je naar een echte top fietst, maar het volgt denk ik de glooiingen van het landschap. Dit zorgt voor de volgende beklimmingen onderweg (volgens Strava):

  • 2,5km tegen 7%
  • 2,5km tegen 5%
  • 2,8km tegen 6% (laatste 800m tegen 13%)
  • 700m tegen 11%

De afdalingen zijn steeds heerlijk en je hoeft nauwelijks te remmen. Van deze beklimmingen fiets je overigens bij de Sapeira (zoals deze in het verslag van Wielerflits genoemd wordt) wel echt naar een topje. Deze klim is een sluipmoordenaar en wordt richting de top steeds steiler tot uiteindelijk 15%. Je ziet de volledige weg omhoog lopen en dit ziet er erg fraai uit! Eenmaal klaar met deze mooie lus kom ik aan in Silves en fiets ik langs dezelfde route terug naar het appartement. Een prachtige dag op de fiets en het smaakt naar meer. Ik kan de route en fietsverhuur van harte aanbevelen!

De Sapeira is mooi, maar een echte sluipmoordenaar!

Volgens mij kun je hier ook best lekker gravelen of MTB’en!
Op de weg van Silves naar Monchique kom je veel van dit soort nesten tegen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s