Sinds 2014 ben ik een fanatieke gebruiker van Strava voor zowel fietsen als hardlopen (en soms zwemmen). Daarvoor heb ik vanaf 2010 mijn ritten en loopjes opgenomen met een telefoon of Garmin toestel. Alles staat tegenwoordig in Strava en met ruim 1500 activiteiten is er een hoop data om leuke dingen mee te doen. Tegenwoordig zijn er een hoop tools die door middel van een connectie met Strava leuke dingen met je data kunnen doen. Hieronder licht ik mijn favoriete Strava tools uit en hoe ik ze gebruik om fietsen en hardlopen nog leuker te maken.

Veloviewer
Dit is de tool die ik veruit het meeste gebruik en waar je ontzettend veel mee kunt. Ik probeer hier beknopt toe te lichten waar ik het hoofdzakelijk voor gebruik en zal er nog een keer een aparte post aan wijden. Vanuit Veloviewer haal je steeds je data op vanuit Strava en vervolgens kun je eigenlijk op alle mogelijke manieren door je data heen om zo meer inzicht te krijgen. Dit kan zowel in tabelvorm als in mooie grafische overzichten. De tool wordt overigens ook door een aantal profploegen gebruikt om bijvoorbeeld ritten te verkennen. Zie hier een link naar mijn persoonlijke pagina: Link.

De zaken die ik het meest gebruik zijn de volgende:

  • Summary scherm: Op dit scherm zie je een totaaloverzicht van al je activiteiten. Hier kun je al je totalen en records zien inclusief een grafiek met je voortgang per jaar. Door middel van filters kun je dit voor allerlei zaken bekijken (bijv. het aantal hoogtemeters per jaar, aantal uur op de fiets, aantal kilometers etc.) Ook kun je overal op doorklikken.
Summary overview van Veloviewer.
  • Activities: In dit scherm kun je door al je activiteiten klikken en zie je daarnaast op een kaart een overzicht van al je activiteiten. Op iedere activiteit kun je vervolgens doorklikken om daarvan de details te bekijken. Ook kun je activiteiten sorteren op bijvoorbeeld langste rit, snelste rit etc. en kun je je data eventueel exporteren naar een .csv-bestand.
Overzicht van alle activiteiten.

Zeker de kaart waar al je activiteiten in geplot staan (in feite een heatmap) is tof. Ook hier kun je weer iedere rit aanklikken en openen. Je kunt selecties toepassen, zodat je bijvoorbeeld je ritten enkel uit een bepaalde periode op de kaart weergeeft. Veloviewer heeft er daarnaast een leuk element aan toegevoegd, namelijk de zogenoemde tegeltjes (Tiles). Op de kaart is als het ware een raster met tegels van 1,5km x 1,5km gelegd en als je door een tegeltje loopt, zwemt, fietst (of welke activiteit dan ook), dan wordt deze gemarkeerd. Het idee is dat je vervolgens een zo groot mogelijk vierkant maakt (zie hieronder de blauwe lijnen) of een zo groot mogelijk cluster (dat zijn de groen gemarkeerde tegels). Hier hangen vervolgens klassementen aan vast. Sinds een jaar ben ik actief bezig het vierkant en het cluster groter te maken en dat zorgt voor leuke (soms avontuurlijke) ritten waarbij ik op veel nieuwe plekken kom. Van het klimmen over hekken met je fiets en aanbellen bij boeren tot bootje varen in de Biesbosch :).

Overzicht van tiles.
  • Segments: In dit scherm zie je een overzicht van alle segmenten waar je over gereden hebt en kun je ze op allerlei manieren rangschikken. Zo kun je bijvoorbeeld rangschikken op positie op een bepaald segment, zodat je de segmenten kunt zien waar je het hoogst geklasseerd bent. Dit kun je in Strava anders alleen zien door het per segment op te zoeken. Je kunt ook kijken wat je langste segment is, het segment met de hoogste gemiddelde snelheid etc.
  • Eddington: Ook een grappig iets is je Eddington getal. Het eddington getal is het hoogste aantal kilometer waarvan je een gelijkwaardig aantal ritten hebt gereden. Stel je hebt 100 ritten van 100km of meer gereden, maar 98 ritten waarin je 101km hebt afgelegd, dan is je eddington getal 100. Als je nog 3 ritten maakt van minstens 101km, dan stijgt je eddington getal naar 101. Zie hieronder een grafiek van mijn eddington getal. Deze is nu 128. Om deze te doen laten stijgen naar 129km, heb ik nog 1 rit nodig van 129km. Echter om een eddington van 130 te krijgen moet ik opeens nog 6 ritten van 128km rijden.
Eddington.
  • Infographic: Per jaar kun je een Infographic van je prestaties bekijken en delen. Dit is met name leuk rond jaareinde, zodat je aan je vrienden kunt laten zien wat je hebt gepresteerd.
Jaar infographic.

Wat kost het?
Veloviewer kent een gratis variant waarbij je eenmalig je laatste 25 Strava activiteiten op kunt halen, om zo te ervaren wat Veloviewer allemaal te bieden heeft. Veloviewer PRO kost 10 pond per jaar en daarmee kun je nagenoeg alles. Door Veloviewer heb ik veel extra sportplezier en ik kan dergelijke initiatieven wel waarderen, dus persoonlijk vind ik het een koopje. Daarnaast is er nog een PRO+ abonnement voor 20 pond per jaar, waarmee je segmentdata altijd op kunt halen en in een vroeg stadium gebruik kunt maken van nieuwe functionaliteit.

Squadrats – Tegeltjes
Een nieuwe tool die inspeelt op enkel de tegeltjes functionaliteit van Veloviewer is Squadrats. Deze tool ziet er grafisch erg gelikt uit. Bij het inladen van al mijn Strava activiteiten mis ik alleen wel een paar losse tegels die in Veloviewer wel afgevinkt zijn (zie hieronder). Ik heb deze nog eens in Veloviewer bekeken en daar raak ik ze echt net en het lijkt erop dat Squadrats de activiteiten gedetailleerder mapt, waardoor ze hier net niet afgevinkt zijn. Een reden om deze plekken nog eens een keer te bezoek :). Ook de leaderbords etc. zien er heel mooi uit, waarbij je direct de kaart ziet van de leiders in het klassement.

Kaartoverzicht in Squadrats.
Leaderbords zijn erg gelikt.

Wat kost het?
Gratis!

Wielervrienden – Gemeente Challenge
Dit is de opvolger van de LongtermNLChallenge die per oktober 2022 stopt. Deze tool toont een kaart van Nederland, België en Luxemburg en markeert op basis van al je Strava ritten (andere activiteitssoorten tellen niet mee) de gemeentes in Nederland waar je ooit doorheen bent gereden. Ook zijn er ranglijsten van degenen die de meeste gemeentes hebben aangedaan. De uitdaging is om uiteindelijk in iedere gemeente gefietst te hebben en dit geeft het fietsen weer een leuke extra dimensie. Hulp nodig bij de exacte gemeente grenzen? Dan kan de Gemeenteatlas je mogelijk helpen.

Wat kost het?
Gebruik is gratis, maar een donatie wordt gewaardeerd, zodat de ontwikkelaar gecompenseerd wordt voor de kosten die hij maakt.

Nog 2 gemeentes te gaan..

King of Col
Waar Strava voor segmenten klassementen opmaakt op basis van de gereden tijd, werkt deze tool op basis van het aantal keren dat je een beklimming hebt gereden en maakt op basis hiervan een klassement op. Degene die een klim het meest aantal keren heeft beklommen is op die klim de King of Col. Per rit kun je zien welke cols je hebt beklommen van de in totaal 1770 gedefinieerde beklimmingen. Zowat alle bekende beklimmingen in Europa zijn hierin opgenomen en op basis van de Strava segmenten wordt dit bepaald. Daarnaast zijn er nog een aantal uitdagingen rondom de Belgische en Nederlandse klassiekers, waarbij het doel is om alle hellingen uit een dergelijke uitdaging te fietsen.

De tool zelf is vrij onbekend, wat blijkt uit het feit dat ik de King of Col ben van bijvoorbeeld de Côte de Wanne met zes beklimmingen en de Colle Delle Finestre met één beklimming. Momenteel zijn er 760 fietsers die hun data vanuit Strava hebben gesynct. Als iedereen zijn/haar data uploadt, zou ik een stuk lager staan. Jammer dat het niet zoveel gebruikt wordt, want er is duidelijk veel tijd in gestoken en het is een leuke toevoeging op Strava.

Wat kost het?
Gratis.

Overzicht van King of Col

Everesting
Deze tool is er voor één uitdaging, namelijk op één klim (van viaduct tot Alpencol) de totale hoogte van Mount Everest beklimmen (8848 meter). Zolang je je hoogtemeters maar op dezelfde heuvel maakt, het één activiteit is en je in totaal 8848 hoogtemeters haalt behaal je de uitdaging en kom je in de Hall of Fame. Een pittige uitdaging dus! Ik zelf heb de uitdaging nog niet voltooid, maar het lijkt me wel tof om ooit eens te doen. Op de website staan de regels en tips om je doel te behalen. Je Strava activiteit wordt uiteindelijk gebruikt als bewijs voor het volbrengen van de uitdaging en of je de regels hebt gevolgd.

Wat kost het?
Gratis.

Strava Toolbox
Deze tool Geef je mooie overzichten en analyses van je Strava data. Zo kun je je KOM’s op verschillende manieren analyseren, maar ook je gereden kilometers en hoogtemeters en zijn er verschillende klassementen opgemaakt. Zo blijkt de rijder met de meeste kilometers op Strava al 542.955 (!) kilometer te hebben gereden. Ik zelf moet het met 10% daarvan doen.

Strava Toolbox.

Wat kost het?
Gratis.

Wandrer
Wandrer leest al je Strava ritten en daagt je uit nieuwe wegen en paden te pakken. Per rit wordt aangegeven hoeveel kilometer nieuwe weg je hebt gereden en dit wordt ook gekoppeld aan een land en een gemeente. Zo kun je ook achievements verdienen door een x-percentage van een gemeente te hebben gereden etc. Alle wegen die publiekelijk toegankelijk zijn en waar je met een fiets legaal mag fietsen tellen mee.

Op een kaart kun je zien welke wegen en paden (ook onverhard) je al hebt gehad. De kaart zelf lijkt nog niet 100% accuraat, aangezien er soms gaten zitten op wegen waar je zeker hebt gefietst. Dit leidt er ook toe dat je op een vast rondje soms nog wat nieuwe meters toevoegt volgens de tool. Hier wordt nog aan gewerkt. Per gemeente kun je ook nog eens zien hoeveel procent je hebt gereden van de gemeente.

Tegenwoordig werkt Wandrer ook voor hardlopen en kun je steeds kiezen je totaalscore te zien of juist alleen voor hardlopen of fietsen.

Dashboard Wandrer
Leuke statistieken zijn inzichtelijk op basis van al je ritten, zoals het aantal unieke kilometers over verloop van tijd.
Per rit is te zien welke kilometers ‘nieuw’ zijn (in blauw).

Strava Labs
Neem ook af en toe eens een kijkje bij Strava Labs. Strava toont hier lopende projecten waarmee ze bezig zijn en die je kunt uitproberen. Het werkt niet altijd en een project kan ook verdwijnen, maar soms zitten er leuke dingen tussen. Eén van de Labs tools die ik al een aantal jaar gebruik (een eeuwige Strava Labs) is de Flyby. Vanuit je activiteit kun je klikken op flyby en vervolgens kun je zien welke andere fietsers je onderweg bent tegengekomen (als ze uiteraard gebruik hebben gemaakt van Strava). Met flyby kun je aanvinken welke atleten je wilt weergeven en vervolgens kun je door de tijd scrollen, zodat je iedere atleet op de kaart ziet bewegen. Dit is zeker leuk als je met vrienden een klim fietst en wilt zien hoe iedereen ten opzichte van elkaar beweegt.

Terugkijken hoe we Mont Ventoux zijn opgefietst met Strava Flyby.

Een andere handige tool binnen Strava Labs is de ‘GPX to editable route’ tool. Ik bouw mijn routes altijd met de Strava Routebuilder. Het is zo supermakkelijk om ze via mijn telefoon naar mijn Garmin te synchroniseren via Bluetooth. Met deze tool is het ook mogelijk om GPX bestanden tussen je Strava routes te krijgen en hier mogelijk nog wat aanpassingen in te doen.

Welke tools gebruik jij en zijn voor jou onmisbaar? Laat het weten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s