Afgelopen zomer was ik samen met mijn vriendin op autorondreis door Zuid-Zweden. Als het kan neem ik op vakantie een fiets mee. Eenmaal in Zweden aangekomen bleek dat ik de juiste keuze had gemaakt qua fiets. Zweden is niet alleen een heerlijk land om op vakantie te gaan, je kunt er ook geweldig fietsen! Overal gravelwegen en mooie natuur en had ik nou net mijn cyclocrosser meegenomen :D. Wat een heerlijke gravelwegen hebben ze in Zweden! Hieronder beschrijf ik mijn avonturen in het land van IKEA en Pippi Langkous.

Tijdens onze rondreis door Zweden heb ik vijf ritten gemaakt die zijn weergegeven in onderstaande kaart. Daarnaast hebben we ook vrij veel met de auto verkend en diverse wandelingen gemaakt. Wat opvalt is dat er in Zweden erg veel gravelwegen zijn (meer dan asfaltwegen). Deze gaan door mooie bossen, langs meren, tussen weilanden door en af en toe glooit het landschap ook lekker mee. Als je goed kijkt zie je ook wat blauws in de drie grote steden. Deze hebben we verkend met het citybike systeem, wat zeker ook een aanrader is.

1. Uitvalsbasis Hammenhög
Onze reis begon in de Zuidelijke provincie Skåne in het plaatsje Hammenhög vlakbij Ystad. Het landschap is hier licht glooiend. Richting de zee zijn er voornamelijk akkers en beperkt bossen, waardoor je veelal ver van je vandaan kunt kijken. Tussen de akkers door liggen veel mooie gravelwegen, waar je naar hartenlust overheen kunt scheuren. Waar in Nederland veel oude wegen zijn bestraat of geasfalteerd, geldt dit in Zweden niet en zijn hier slechts de belangrijkste verbindingen verhard en is de rest onverhard gebleven. Als je naar Kåseberga fietst kun je de megaliet Ales Stenar bezoeken. Vanaf kustzijde kun je je fietsronde verrijken met een korte maar pittige klim (tot 18%).

Eén van de lange gravelwegen in Zuid-Zweden.

Als je vanuit Hammenhög naar het Noorden fietst, kom je uiteindelijk bij een bosrijkere omgeving met zo nu en dan een meertje. Hier heb ik op de bonnefooi rondgereden over heerlijke gravelwegen. Af en toe heb ik Google Maps geraadpleegd om de ronde niet te groot te maken en om uiteindelijk weer ‘thuis’ te komen.

Eén van de meertjes die ik onderweg tegenkwam.

2. Uitvalsbasis Vetlanda
Vetlanda is een wat grotere plaats midden in de prachtige natuur van de provincie Småland. Hier zit je middenin de prachtige dennenbossen met honderden meren. Uiteraard ontbreken hier ook de gravelwegen niet en kun je gravelen waar je maar wilt. Het is hier ook net wat heuvelachtiger dan in Skåne, dus ook klimmen kun je niet aan ontkomen. De route die ik heb gereden was overigens meer dan prima te doen. Tijdens mijn tocht hier ben ik meer wilde dieren dan mensen tegengekomen. Heerlijk in de natuur, maar toch ook wel een beetje spannend, omdat je echt in niemandsland fietst. Ik ben hier altijd wel enigzins in de buurt van de doorgaande wegen gebleven, zodat ik bij pech altijd weer relatief snel op een autoweg kon zijn. Uiteraard had ik ook Strava Beacon aanstaan om in het geval van een calamiteit altijd teruggevonden te kunnen worden.

3. Uitvalsbasis Eskilstuna
Eskilstuna is de meest noordelijke bestemming van onze reis. Qua landschap en ervaring leek dit erg op het avontuur in Vetlanda. Hierbij nog wat foto’s voor een impressie.

4. Uitvalsbasis Törso
Hier verbleven we op het grootste eiland in het Vänernmeer (het grootste meer van Zweden). Dit eiland is met een bijzondere brug (Törso bron) verbonden met het vasteland. Het eiland zelf is grotendeels bebost en kent enig reliëf.

De Törsobron.

Op Törso heb ik samen met mijn vriendin een ronde over het eiland gefietst, waarbij het plan was om eventueel nog een tripje te doen op het naburige eiland Brömmo. Aangezien de veerboot niet gunstig voer hebben we dit plan laten schieten. Fietsen over de gravelwegen van het eiland is een mooie ervaring en je kunt ook naar leuke kleine strandjes fietsen. Op de plek waar de veerboot vaart zit een restaurant waar je kunt lunchen.

Fietsen door de Zweedse naaldbossen
Eén van de weinige foto’s waar ik op tijd was om een foto van een wild dier te maken 🙂

5. Uitvalsbasis Skrea
Onze laatste stop was in de westelijke kustplaats Skrea een uur ten zuiden van Göteborg. Hier heb ik een rit gemaakt over voornamelijk asfalt met zo nu en dan een gravelstrook. Het landschap golft ook hier lekker en deed me in eerste instantie denken aan een Vlaamse toertocht. Omdat we in een strandhuisje sliepen kon ik op het einde nog mooi wat duinen en strand meepakken.

Hier doet het landschap Vlaams aan.

Samengevat
Als je naar Zweden gaat en je hebt de kans om je fiets mee te nemen, neem dan zeker een offroad fiets mee, bij voorkeur een gravelbike. Over de asfaltwegen kun je overigens ook prima fietsen, maar om de Zweedse natuur toch net wat meer te beleven vanaf je fiets, is het nog leuker om offroad te gaan. Voor klimtraining is het zuiden van Zweden wat minder geschikt. De routes die ik heb gefietst kenden geen steile of lange beklimmingen (op een duin na) en een beperkt aantal hoogtemeters. Dit maakt het natuurlijk ook wel weer laagdrempelig om hier te fietsen.

De routes die ik heb gefietst geven een impressie van het Zweedse landschap, maar het is niet zo dat je perse deze routes moet fietsen. Gelijksoortige rondjes kun je in Zweden overal fietsen, aangezien er gewoon heel veel natuur en gravelwegen zijn. Ga vooral zelf op onderzoek uit en fiets waar je wilt. Je doet het hier niet snel verkeerd. Ook toffe ervaringen op de fiets in Zweden? Laat het weten!

2 reacties

 1. goedenavond Joost,

  we zijn enthousiast geworden na het zien van jou reisverslag van graveren in Sweden
  kan ik op een of andere manier aan de gps route’s komen?

  gr John en Yvonne

  Like

  1. Hoi John en Yvonne,

   Wat leuk om te horen! Ik kan het zeker aanbevelen (ook los van het fietsen, omdat Zweden zo’n tof land is)! Als je me een mail stuurt kan ik de routes delen (joostfietst@gmail.com). Ik denk als je zelf routes plant dat je niet veel verkeerd kunt doen, aangezien er genoeg gravel te fietsen is! Destijds heb ik zelf ook soort van op de bonnefooi gereden en hooguit gekeken op een Strava Heatmap wat populaire routes zijn. Tegenwoordig kun je met Komoot ook wel een top route maken.

   Gr. Joost

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s