Niets is zo mooi als het rijden over kasseien. Helaas zijn er gedurende de afgelopen decennia veel stroken verdwenen en is het zoeken naar de laatste kasseien. Toch zijn er in Nederland nog tientallen stroken te vinden, alleen moet je even weten waar je moet zijn. Met name in Noord-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Drenthe zit je nog goed. In onderstaande kaart heb ik alle kasseistroken in Nederland en België verzameld (en soms daarbuiten), zodat je je eigen Parijs-Roubaix samen kunt stellen. Geen zin om een eigen route in elkaar te klikken, dan is één van de drie routes (variërend in lengte) van de Brabantse kasseientocht wellicht iets voor jou.

Mis je een strook, laat het dan vooral even weten in de comments en ik voeg deze toe!

Bij de selectie ga ik uit van wegen met échte keien en kasseien; slecht liggende klinkerwegen en siersteentjes blijven buiten beschouwing. Het streven is om een compleet mogelijk overzicht te geven, met wegen en weggetjes binnen- en buiten de bebouwde kom. Wegen over privéterreinen zijn niet opgenomen. We raden sportieve fietsers aan om vooral de rustige wegen buiten de kernen te gaan ontdekken en willen met dit overzicht vooral niet oproepen om met grote snelheid door de stads- en dorpskernen te jakkeren. Wellicht ten overvloede, maar het gebruik van de kaart is altijd volledig op eigen risico!

266 reacties

 1. En ik mis de kasseien op Marken nog. Is een kilometertje lang denk ik. De strook heeft bij mijn weten geen naam. Je komt ‘m tegen als je het pad over de dijk volgt.

  Like

   1. Ik ben er al een tijdje niet geweest maar volgens mij zijn t kasseien. De strook heet niet voor niets ‘ Marken Cobbles’ op Strava. Ik zal eens een fotootje maken als ik er langs rijd.

    Like

   2. Hi Ronald,

    Klinkt alsof het tof is om overheen te fietsen, maar ik wil op de kaart echt alleen kasseien opnemen. Bedankt voor het ophelderen!

    Like

  1. Hi Eric,
   Thanks! Ik heb twee stroken toegevoegd. Zijn dit de stroken die je bedoelde? De strook op de Bosweg bij Echten krijg ik niet gevonden overigens…
   Gr. Joost

   Like

   1. Dag Joost,

    De strook op de Bosweg loopt vanaf de Ruinerweg tot de parkeerplaats bij de kruising met de Koekangerveldweg. Hij ligt dus in het verlengde van de Echtensedijk.

    Op het eerste deel vanaf de Ruinerweg tot om de bocht liggen de stenen over de hele breedte. Dan volgt een stuk dat grotendeels is verzand, dan weer een stukje over de hele breedte en het laatste stuk is vergelijkbaar met de Echtsensedijk.

    Ik heb een linkje bijgevoegd met een kaart.

    https://drive.google.com/file/d/1QXgKfoLygWqVHhspg8JWlCzXdD3rLwI1/view?usp=sharing

    Like

 2. Tof initiatief! Ik heb nog 2 strookjes rond Den Bosch: Eikendonk bij Distelberg is kasseien alsook het naamloze hoekje tussen de Heidijk en de Vendreef in Vlijmen. Uiteraard ben je uitgenodigd voor de kasseienrit Hel van Brabant die ik organiseer op 5 april ;).

  Like

  1. Thanks voor je suggesties! Ik heb ze toegevoegd. Kloppen ze zo? Ik kende ze nog niet, dus ga er binnenkort zeker eens langs 🙂
   5 april kan ik helaas niet, anders had ik graag meegereden.

   Like

 3. Leuk initiatief!
  De strook op Noord-Beveland bij Geersdijk klopt niet helemaal. Kaaidijk staat ingetekend, maar moet Willempolderseweg zijn (1 weg naar het oosten). Volledige lengte van de weg zijn kasseien.

  Like

   1. Willempolderseweg klopt. Geersdijkse kaai (het oost-west stuk) is volgens mij alleen een klein stukje direct bij de haven kasseien. Ik zal er volgende keer dat ik er langs komen even precies naar kijken.

    Like

 4. Ik mis nog de Zuiderkwelweg van Kreileroord tot aan Medemblik (Noord-Holland). Zijn niet echte kasseien maar wel een hele lange strook (ik meen ca 12km) met zeer slecht liggende klinkers en verboden toegang voor auto’s en overig verkeer.

  Like

  1. Hi Eric,

   Dank voor je reactie! Er zijn meer van dat soort leuke weggetjes met slechte klinkers, maar die staan niet op de kaart omdat ik het puur bij kasseien wil houden.

   Gr. Joost

   Like

  2. helaas is hiervan veel verdwenen, laatste stuk naar Kreileroord is nu heel grof gravel. van de eerste 2 delen is ook een deel verdwenen (vanaf Medemblik)…helaas zijn er nu nog maar enkele stukjes klinkertjes over begreep ik

   Like

 5. Midden in het oude centrum van Kampen ligt nog een strook. Niet bijzonder lang maar zeker mooi om mee te pakken als je vanuit de polder de IJssel over wilt steken. Het gaat om de Torenstraat in Kampen.

  Like

   1. Hoi Joost. Dit lijkt wel zo op Google maps maar deze straat loopt onder de toren door en is dus zeker niet doodlopend.

    Geliked door 1 persoon

   1. Nee. Loopt maar door tot de 2e kruising met een pad (dat is aan het begin van het eerste “eilandje” waar de Drakenbootclub zich bevindt

    Like

 6. Hi Joost,
  Super tof dit, ben een echte kasseienvreter, en weet ook veel stroken in omgeving Breda.
  Enige die ik nog mis is de Van Diedeghemstraat in Hulten, tussen Tilburg en Breda.

  Op 29 Sept. organiseren we de ´HEL VAN BAVEL e.o.` ca. 115 Km. met ruim 30 km. kasseien en heel veel gravelstroken….
  Kijk t.z.t. op http://www.bavelfietst.nl voor de nodige informatie!
  Grt. Stephan Räkers

  Like

  1. Cool, nog een leuke nieuwe strook en zo dicht bij huis 🙂
   Ik heb de tocht in de agenda gezet. Als ik tegen die tijd kan ben ik er zeker bij. Klinkt goed in ieder geval!

   Like

 7. En aan de andere kant van Lillo in Belgie/Zeeuws-Vlaanderen in de Prospere polder heb je er ook nog een paar, bijv de Zoeterberm: 51.329498, 4.228639

  Like

   1. Hoi Jos,

    Ik heb hem toegevoegd met de opmerking dat hij nog geverifieerd moet worden. Als je toevallig in de buurt bent en een foto zou kunnen maken, zou dat top zijn 😀

    Like

 8. Dag Joost, superkaart!

  Ik weet er nog een op fietsafstand van Tilburg in Vlaanderen: de Broeckhovenstraat in Brecht (St Lenaarts), het deel tussen Koningsstoel en Lage Weg. Leuk te combineren met een ‘klimroute’ over alle E19-viaducten tussen Breda en Brecht.

  En in België ligt natuurlijk nog veel meer moois. Heel wat verder, in een door fietsers vergeten hoek van Wallonië ligt bijvoorbeeld dit 2.500 meters lange pareltje over de Rue de Vellerelle-leSec / Rue de Villers, vanuit Mons over N90 zuidoostwaarts en dan op de kruising met de rue Salvador Allende naar rechts richting Vereille-le-Sec (Estinnes):
  https://goo.gl/maps/MSNMnAjhoXyReTodA
  Daar kom je al echt in Paris-Roubaix sferen, maar het is voor deze strook jammer dat hij net wat te ver van dat strijdtoneel ligt, en aan de verkeerde kant van de grens.

  Groetjes, Rouleurpeter (gpsies)

  Like

  1. Hoi Peter,

   Bedankt. Ik heb de strook in Zuid België toegevoegd en nu een speciale layer aangemaakt met alle Belgische stroken. Kan nooit kwaad 🙂
   Voor wat betreft de strook bij Brecht zie ik op streetview dat het asfalt is en slechts een heel klein stukje kasseien. Kijk ik verkeerd?

   Gr. Joost

   Like

   1. Dag Joost, van de Van Broeckhovenstraat bij Brecht is inderdaad alleen het meest oostelijke deel nog kassei, zo’n 200 meter, tussen nr 5 en nr 56 (de kant die grenst aan de Koningsstoel). Een deel staat niet op Google-streetview. Hoewel geen lange strook, rijden ze wel beroerd. Voordeel is dat ze redelijk in de buurt liggen en vanwege hun landelijke ligging goed op te nemen zijn in een tocht voor een wielergroep. Ik was er vrijdag nog, eventueel kan ik je een fotootje mailen.

    Puur voor de compleetheid: ook de Schuifhil in Breda (Ginneken) mist nog in je overzicht, vlakbij mij om de hoek. 260 meter keien in een stedelijke omgeving. Ze kunnen maar op de kaart staan, zou toch zonde zijn als ze die ooit opdoeken.

    Groeten, Peter

    Like

 9. Dag Joost,

  Ik heb laatst nog een strookje ontdekt in de kop van Overijssel. Deze loopt over het Landgoed “De Eese” van de Jonkheer Meester Doctor H.A. van Karnebeeklaan (52.837451, 6.111337) tot de Woldweg. Volgensmij is het landgoed normaal gesproken vrij toegankelijk voor fietsers.

  Er ligt volgensmij ook een in Ruinen (Drenthe), op streetview zichtbaar vanaf de Hoekstraat (52.762299, 6.366347), maar daar ben ik zelf nog niet geweest.

  De stroken in Echten kloppen trouwens zo (beetje late reactie haha)

  Like

 10. Hi Koen,

  Thanks en heb het strookje toegevoegd 🙂 De strook in ruinen lijkt vrij snel over te gaan in een zandpad als ik op de kaart kijk. Mocht je er een keer op onderzoek zijn uit geweest, dan hoor ik het graag!
  Gr. Joost

  Like

  1. Hoi Joost en Koen, de strook in Ruinen gaat inderdaad vrij snel over in een zandpad. Vanaf de Ruinerweg westwaarts is de eerste 600m kasseien. Daarna zijn er nog wel wat steentjes onder het zand verstopt, maar een kasseienweg kun je het niet meer noemen. Die eerste 600m is overigens wel fraai. Voor de liefhebbers; vlak naast de weg verstopt in het bos een fraaie, originele luchtverdedigingstoren uit de Koude Oorlog.
   Het deel ten oosten van de Ruinerweg is mij onbekend, daar ga ik binnenkort wat aan doen. 😉

   Like

 11. Nog even een aanvulling, er is nu de kasseien strook centrum Groningen, maar dit zijn 2 aparte stroken die van elkaar gescheiden zijn door asfalt/bakstenenweg. Deze stroken zijn de Hoge der A en de Doctor c. Hofstede de Grootkade.
  Verder ligt er ook nog een strook in Zuidlaren genaamd de Schapendrift, deze ligt aan de zuidkant van het dorp maar loopt af op een zandweg van redelijke kwaliteit.
  Ik weet niet hoe soepel u bent met kasseien, maar als je heel soepel bent kan de Kwinten/Kerkstraat in Sint-Martens-Voeren (Voerstreek) ook toegevoegd worden. Het zijn technisch gezien geen kasseien, maar zo voelen ze wel

  Like

  1. En ook thanks voor deze! Heb de stroken in Groningen opgesplitst. Schapendrift is een hele mooie toevoeging 😀

   Weg in de voerstreek heb ik niet toegevoegd, omdat ik het hier enkel houdt bij daadwerkelijk kasseien.

   Like

 12. In Kampen ligt langs de IJssel nog een korte strook van 300 meter.
  Het is overigens een kade, waar de kasseien er goed in liggen.
  Straatnaam: Loswal (nr. 10 t/m nr. 11)

  Like

 13. Heb vandaag als rookie wielrenner m’n eerste (echte) kasseistroken gepakt in Elburg (GLD). Weet niet exact de straatnamen, maar het oude centrum ligt er vol mee. Google Maps gaat je waarschijnlijk wel helpen. Leuk ook, omdat in de buurt geen kasseistrook te bekennen is op jouw kaart. Dus voor de mensen in het noorden van de Veluwe wellicht een mooie aanvulling.

  Like

  1. Hoi Marius,
   Excuus voor de late reactie, maar leuk dat je een berichtje stuurt.Ook bedankt voor het doorgeven en ga er naar kijken! Mochten de kasseien naar meer smaken dan kun je wellicht eens een rondje door Brabant maken (zie mijn website voor mogelijke routes)!

   Like

 14. Beste Joost,
  Wat een prachtige website! Enkele jaren geleden ontdekte ik een charmante, goedlopende kasseistrook (deels overgroeid met mos) vlakbij Norg. Deze staat nog niet op de kaart. De strook is naamloos, vandaar dat ik de locatie op Maps deel. Op Street View zie je de strook het bos in lopen. Leuk om te weten: aan de andere kant van de strook ligt een prachtig heidelandschap verborgen.
  Hartelijke groeten,

  Igo Galama

  https://www.google.nl/maps/@53.0830653,6.5023331,3a,75y,168.15h,60.52t/data=!3m7!1e1!3m5!1s4MuAQMlXSYf-VD9m1T2saA!2e0!6s%2F%2Fgeo0.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D4MuAQMlXSYf-VD9m1T2saA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D246.03523%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i13312!8i6656

  Like

 15. De Kapelweg in Mill bestaat ook voor het grootste deel uit kasseien (ongeveer 350-400 m). Daarna een klein stukje zand/grindweg en je draait het asfalt weer op. Streetview laat dit mooie straatje overigens links liggen. Je kunt het alleen zien als je op de Langenboomseweg staat

  Like

 16. Hallo Joost, ik had toevallig nog een verstopt kasseienstrookje gevonden in Stokkum, vlakbij Markelo. Naast de mooie Markelose berg ligt hier ook een klein weggetje met kasseien. De weg is niet zo goed onderhouden en de weg vind ik eerder op een kasseienstrook lijken dan op een normale klinkerweg. Google streetview heeft niet heel de strook opgenomen maar tussen de Veldweg en Sligsweg in staat het wel op camera. Misschien een leuke toevoeging voor de kasseiliefhebbers uit zuid/oost Overijssel noord Gelderland

  Like

  1. Hi Niels,

   Sorry voor de late reactie. Als ik het goed zie, dan zijn het klinkers en geen kasseien? Weggetje ziet er leuk uit, maar ik wil op de kaart enkel daadwerkelijk kasseienstroken opnemen. Mocht je die nog kennen in de buurt, hoor ik het uiteraard graag!

   Like

 17. De patrimoniumwei ten noorden van broeksterwald in frieland, de strook begint aan de west zijde maar loopt niet helemaal door tot het eind van de straat ongeveer 350m

  Like

 18. Walstraat, Everstraat, Houtstraat, Munnikenstraat, Vullerstraat, Marktstraat, Schillingstraat, Boomgaardstraat, in Maaseik, net over de grens bij Roosteren in Limburg

  Like

  1. Hi Roland, Thanks voor al je suggesties en ik ga er naar kijken! In Wessem zie ik aan de zijkant wel oude kasseitjes liggen, maar de wegen lijken vierkante betonklinkers en niet de “echte”kassei. Klopt dat of zie ik het verkeerd? Als ze zo netjes liggen dat het rijdt als een normale straat, is het natuurlijk toch anders..

   Like

 19. Dag Joost,

  Ik heb nog een korte flintstrook ontdekt in Zuidwolde DR. Dit is de Berkenlaan vanaf Steenbergen tot aan de bocht. Hij is zichtbaar op Google Maps.

  Met vriendelijke groet,
  Koen

  Like

 20. Dag Joost, de Koevoortseweg in Lennisheuvel is een stuk korter dan op de kaart getekend is. Wél loopt het strookje ook zo’n 200 meter naar het zuiden over de Mijlstraat (vanaf kruising Koevoortseweg).

  Groeten,

  Like

 21. Nog enkele in België:
  – Bormansstraat, Walshoutem-Landen
  – Place de la Halle, Thimister-Clermont (aanrader: 1 van de mooiste dorpjes van Wallonië)
  – Place Saint-Georges, Limbourg (nog één van de mooiste dorpjes van Wallonië)
  – Oude God, Oud-Rekem – Lanaken (mooiste dorpje van Vlaanderen)
  – Mazenhoven, Maasmechelen

  Like

 22. Nog enkele stroken die me binnenvielen (allemaal in Belgisch Limburg):
  – Romeinse Kassei, Borgloon
  – Ulbeekstraat, Wellen (op street view nog niet helemaal up-to-date)
  – Molenstraat, Borgloon (korte strook)
  – Colenstraat, Borgloon (niet de volledige straat)
  – Odiliastraat, Borgloon
  – Kerkom-Dorp, Sint-Truiden (in het verlengde van de Bermenstraat)
  – Hoogstraat en Martinusstraat, Gors – Borgloon
  – Luimertingenstraat, Kortessem
  – Grotestraat, Nieuwerkerken

  Like

  1. Hoi Geert, Heel erg bedankt voor je vele suggesties en ik ga ze zeker toevoegen! Mocht je ooit nog ontbrekende stroken tegenkomen, dan hoor ik het graag natuurlijk! Gr. Joost

   Like

   1. Hey Joost,
    ik heb de afgelopen dagen even in mijn (fiets)geheugen zitten grasduinen en herinnerde me er toch nog wel een heel aantal in België. Volgens mij blijven die allemaal in mijn geheugen hangen, omdat ik helemaal niet graag over kasseien rij :-). Hier zijn ze:

    1. Rue Pierreuse, Liège (eenrichtingsverkeer, officieel enkel als steile afdaling te nemen)
    2. Rue Naniot, Liège (in 2016 beklommen in Liège-Bastogne-Liège)
    3. Runksterkiezel, Hasselt (kasseitjes op een brug over de autoweg)
    4. Citadel, Diest (50.983407, 5.046415 – 50.983869, 5.049170) Straat zonder naam, maar wel toegankelijk met de fiets
    5. Quai du Halage, Visé (rot strook, te ontwijken door fietspad naast het water)
    6. Rue du Village, Lanaye-Visé (laatste jaren opgeknapt)
    7. Kerkplein, Heist op den Berg (klein rondje)
    8. Leugenbrugweg, Aldeneik – Maaseik (stelt niet veel voor, maar Aldeneik is mooi, net over de grens bij Roosteren)
    9. Dorpsplein/Herestraat/Fonteinstraat/Gauwerstraat, Vliermaalroot – Kortessem
    10. Maastrichterallee (Alden Biesen), Bilzen (enkel toegankelijk met de fiets, heel mooi kasteel)
    11. Leeuwerweg, Sint-Truiden
    12. Scheepvaartkaai, Hasselt (slechte kasseien naast het kanaal)
    13. Hoogdorpstraat, Alken (goede kasseitjes)
    14. Papenstraat, Borgloon (door het centrum)
    15. Rullingen en Widdingenstraat, Borgloon
    16. Sint-Genovevaplein, Sint-Truiden (korte strook)
    17. Zepperenweg 310, Sint-Truiden (korte strook)
    18. Herkenrodebosstraat, Hasselt (slechte kasseien)
    19. Kard. Mercierstraat, Aarschot (door het centrum)
    20. Th. De Beckerstraat, Aarschot (door het centrum)
    21. N19d, Aarschot(door het centrum)
    22. Dijlekant, Rotselaar (te ontwijken door betonnen boorden)
    23. Schoonstraat, Kampenhout (lange strook)
    24. Ramberg, Leuven (steil berg op)
    25. Drie Engelenberg, Leuven
    26. Oude Markt, Leuven (langste toog van België)
    27. Collegeberg, Leuven
    28. Grote Markt, Leuven
    29. Abdij Vlierbeek, Leuven (met de fiets toegankelijk)
    30. Kapeldreef, Leuven
    31. Potterstraat, Huldenberg
    32. Rue de Rode, Huldenberg
    33. Heuvelstraat, Bekkevoort (vooral in de winter glad)
    34. Noëstraat, Bierbeek
    35. Wingbergstraat, Landen (voor een deel te ontwijken via betonboord)
    36. Rue du Champ du Moulin, Piétrain (lange zeer slechte oplopende strook)
    37. Puttestraat, Tielt-Winge (what’s in a name, echter te ontwijken door betonnen boord)
    38. Batsheersstraat en Kapelstraat, Batsheers – Heers (goede kasseien, bergop)
    39. Dumontlaan, Horpmaal – Heers (lange strook met slechte kasseien bergop, maar nog gevaarlijker bergaf)
    40. Manshoven, Heks – Heers (slechte kasseien)
    41. Trolieberg, Leuven (laatste jaren vernieuwd, te ontwijken via betonboorden)
    42. Kleine Veldsteeg, Borgloon (korte strook steil bergop met slechte kasseien)
    43. Gasterbosstraat Herk-de-Stad (lange strook met slechte kasseien, kasseien wel te ontwijken door betonnen fietspad dat enkele jaren geleden is aangelegd)

    En nog enkele in Nederland:
    – Beekstraat + Holstraat + Hoogstraat + Vinkenstraat – Thorn (Nederland) (het centrum ligt hier vol met goede en minder goede kasseien)

    En ik vermoed dat ik er nog wel wat in mijn geheugen heb.

    Like

 23. Hey Joost,
  Ik kwam hier door de nieuwe toertocht van NL Tour Rides. Ik zie bijzonder weinig kasseistroken in Limburg – ik hoop dat het komt door de gebruikers die niet zo actief zijn.
  Ik ken Hoogstraat en Trippaardstraat in Thorn, ook stukje Akkerwal, Holstraat – Beekstraat tot Kessenicherweg in Thorn, verder is er bijvoorbeeld Daalstraat-Wijngaard-Kerkberg, steeds Thorn. Er is ook Marktstraat-Havenstraat in Wessem. En natuurlijk Maasberg-Dorpstraat-Raadhuisstraat in Elsloo.
  Laat mij weten of en hoe kan ik de betreffende segmenten rechtstreeks naar jou sturen om het toevoegen makkelijker voor jou te maken.

  Like

  1. Hey Mike,

   Ik heb een paar stroken in Limburg op de kaart staan, aar die jij noemt nog niet allemaal volgens mij. Ik ga ze toevoegen! Ik denk dat ik zo al een heel eind kom. Dankje!

   Like

   1. Joost,

    Nog een segment: Veldstraat Oost – Maaspoort in Stevensweert – 350 m, eindigt op een pleintje met een grenspaal en dikke kanon.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s