Kun je ook in Nederland over kasseien fietsen? Jazeker, dat kan. Toegegeven, nergens in Nederland ligt een Carrefour de l’Arbre of Oude Kwaremont. Niet meer, althans. Tot veertig jaar geleden kon er in Nederland nog worden gefietst over weggetjes met gaten groot en diep genoeg om er twee voorwielen tegelijk in te laten verdwijnen. Jan Raas, Hennie Kuiper en Gerrie Knetemann reden wedstrijden over zulke wegen. Toch is niet alles verdwenen: we hebben verspreid over het land nog altijd een aantal vriendelijker alternatieven. Stroken die het stuur flink laten stuiteren en de beenspieren dwingen om vooral door te blijven duwen.

Pyramide

In 2014 startte via het online platform Hetiskoers! een zoektocht naar de overgebleven stroken in ons land. Op veel meer plekken dan gedacht bleken nog weggetjes verstopt waar slechts lokale fietsers weleens overheen rijden. Wat daarbij vooral opviel, was de grote schoonheid van het landschap. Fotogenieke stukken Nederland, te mooi om nog langer te negeren. Het leidde in 2018 tot het boek ‘koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland’.

De Kaart
Om echt alle bekende en onbekende kasseiwegen in een handig overzicht te zetten, maakte Joost van Beijsterveld onderstaande kaart waarop je ze kunt terugvinden. Keienpaden in Drenthe, lange, kaarsrechte kasseistroken in Zeeuws-Vlaanderen en verstopte weggetjes in Brabant. Sommige stroken zijn net over de grens, maar vanuit Nederland prima aan te fietsen. In een paar gebieden is het goed mogelijk om een hele route uit te stippelen waarin een flink aantal uitdagende wegen is opgenomen. Daarvoor hoef je niet naar het buitenland. En ook in de andere delen van het land liggen langere stukken waarvoor je maar beter kunt beschikken over een goed gespaakte wielset en extra brede banden. Ga ze ontdekken, en je wordt beloond met uitdagende, (veelal) rustige wegen dwars door prachtige landschappen met oneindige vergezichten! Geen zin om een eigen route in elkaar te klikken, dan is één van de drie routes (variërend in lengte) van de Brabantse kasseientocht wellicht iets voor jou.

Naslagwerk
Bij de selectie gaan we uit van wegen met échte keien en kasseien; slecht liggende klinkerwegen en siersteentjes blijven buiten beschouwing. Ons streven is om een compleet mogelijk overzicht te geven, met wegen en weggetjes binnen- en buiten de bebouwde kom. Wegen over privéterreinen zijn niet opgenomen. We raden sportieve fietsers aan om vooral de rustige wegen buiten de kernen te gaan ontdekken en willen met dit overzicht vooral niet oproepen om met grote snelheid door de stads- en dorpskernen te jakkeren.

De komende periode blijven we het overzicht aanvullen met jullie opmerkingen en is het plan om een zo compleet mogelijk naslagwerk te ontwikkelen voor de kasseienliefhebber met foto’s en mogelijk meer achtergrondinformatie over een strook.

Vragen, tips, suggesties of opmerkingen? Geef je reactie in de comments of mail naar joostfietst@gmail.com.

Martijn Sargentini & Joost van Beijsterveld

Watertorenstraat – Dongen

2 Comments

 1. Goedendag
  De Patrimoniumwei in Broeksterwald (Friesland) beschikt over een strook van ca. 450 meter. Ik kan u eventueel wel wat foto’s mailen.
  Mvg
  Bert Adema

  Like

  1. Hoi Bert, bedankt voor de suggestie en die ga ik zeker toevoegen. Mooi dat er nu ook een Friese strook is! Foto’s zijn altijd welkom en kan ik aan de strook toevoegen. Groeten, Joost

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s