Kun je ook in Nederland over kasseien fietsen? Jazeker, dat kan. Toegegeven, nergens in Nederland ligt een Carrefour de l’Arbre of Oude Kwaremont. Niet meer, althans. Tot veertig jaar geleden kon er in Nederland nog worden gefietst over weggetjes met gaten groot en diep genoeg om er twee voorwielen tegelijk in te laten verdwijnen. Jan Raas, Hennie Kuiper en Gerrie Knetemann reden wedstrijden over zulke wegen. Toch is niet alles verdwenen: we hebben verspreid over het land nog altijd een aantal vriendelijker alternatieven. Stroken die het stuur flink laten stuiteren en de beenspieren dwingen om vooral door te blijven duwen.

Pyramide

In 2014 startte via het online platform Hetiskoers! een zoektocht naar de overgebleven stroken in ons land. Op veel meer plekken dan gedacht bleken nog weggetjes verstopt waar slechts lokale fietsers weleens overheen rijden. Wat daarbij vooral opviel, was de grote schoonheid van het landschap. Fotogenieke stukken Nederland, te mooi om nog langer te negeren. Het leidde in 2018 tot het boek ‘koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland’.

De Kaart
Om echt alle bekende en onbekende kasseiwegen in een handig overzicht te zetten, maakte Joost van Beijsterveld onderstaande kaart waarop je ze kunt terugvinden. Keienpaden in Drenthe, lange, kaarsrechte kasseistroken in Zeeuws-Vlaanderen en verstopte weggetjes in Brabant. Sommige stroken zijn net over de grens, maar vanuit Nederland prima aan te fietsen. In een paar gebieden is het goed mogelijk om een hele route uit te stippelen waarin een flink aantal uitdagende wegen is opgenomen. Daarvoor hoef je niet naar het buitenland. En ook in de andere delen van het land liggen langere stukken waarvoor je maar beter kunt beschikken over een goed gespaakte wielset en extra brede banden. Ga ze ontdekken, en je wordt beloond met uitdagende, (veelal) rustige wegen dwars door prachtige landschappen met oneindige vergezichten! Geen zin om een eigen route in elkaar te klikken, dan is één van de drie routes (variërend in lengte) van de Brabantse kasseientocht wellicht iets voor jou.

Naslagwerk
Bij de selectie gaan we uit van wegen met échte keien en kasseien; slecht liggende klinkerwegen en siersteentjes blijven buiten beschouwing. Ons streven is om een compleet mogelijk overzicht te geven, met wegen en weggetjes binnen- en buiten de bebouwde kom. Wegen over privéterreinen zijn niet opgenomen. We raden sportieve fietsers aan om vooral de rustige wegen buiten de kernen te gaan ontdekken en willen met dit overzicht vooral niet oproepen om met grote snelheid door de stads- en dorpskernen te jakkeren.

De komende periode blijven we het overzicht aanvullen met jullie opmerkingen en is het plan om een zo compleet mogelijk naslagwerk te ontwikkelen voor de kasseienliefhebber met foto’s en mogelijk meer achtergrondinformatie over een strook.

Vragen, tips, suggesties of opmerkingen? Geef je reactie in de comments of mail naar joostfietst@gmail.com.

Martijn Sargentini & Joost van Beijsterveld

Watertorenstraat – Dongen

29 reacties

 1. Goedendag
  De Patrimoniumwei in Broeksterwald (Friesland) beschikt over een strook van ca. 450 meter. Ik kan u eventueel wel wat foto’s mailen.
  Mvg
  Bert Adema

  Like

  1. Hoi Bert, bedankt voor de suggestie en die ga ik zeker toevoegen. Mooi dat er nu ook een Friese strook is! Foto’s zijn altijd welkom en kan ik aan de strook toevoegen. Groeten, Joost

   Like

 2. Te gek zo’n kaart! Ik reed gisteren een goeie kasseienrit en kwam erachter dat de halve Schansstraat in Terheijden inmiddels klinkers heeft in plaats van de kasseien. Ook het grootste deel van de kasseien op de Huizersdijk in Zevenbergen waren vervangen door klinkers.
  Verder nog een aanvulling: haaks op die kasseienstrook in Nijmegen loopt de Priemstraat (en Smidstraat). Een korte klim op kasseien. En dan niet van die kleine kasseitjes zoals op de Maasberg in Elsloo.

  Like

  1. Hi Tom,

   Thanks voor je toevoeging en ik heb de strook toegevoegd! Het zou verboden moeten worden dat ze kasseien vervangen door iets anders 😉 Weet je nog van welk punt tot welk punt het geen kasseien meer zijn?

   Like

   1. Ik heb staan huilen als een klein kind toen ze hier in Utrecht alle kasseien uit het Domplein hebben gehaald. Aan de noordkant was de Schansstraat afgesloten, de kasseien lagen vanaf de zuidkant tot ongeveer halverwege denk ik. Wel verder dan de paaltjes. Op de Huizersdijk lagen ze juist nog aan de noordkant, maar het zou me verbazen als dat meer dan 100m was. Daarna ging het ook over in lelijke klinkers. Eeuwig zonde!

    Like

 3. Hallo Joost,

  Ik heb er nog twee

  * Heuvelstraat in Volkel (oostelijke deel)
  * Driepaalweg in Maaseik (B). Is wel een eind België in maar voor mij in ieder geval nog op fietsafstand. Als junior reed ik ooit een tweedaagse in Belgisch Limburg en kon me die hele slechte kasseienstrook herinneren. Ik heb er een tijd over gedaan om ‘m terug te vinden, maar het is dan toch gelukt.

  Met vriendelijke groet, Roland Versteegden

  Like

 4. Ha Joost,

  Nog een onmiskenbare additie voor de kaart. In het Brabantse Herpen:
  -Het hele Alard van Herpenplein…
  -én de aangrenzende Sint Hubertusstraat.
  -én het kleine stukje molenstraat wat voor de bakker langs loopt.
  Het is goed te zien op Google-Maps! (In totaal zo’n 400 meter).

  Vlakbij ligt een strookje in Koolwijk:
  -Het korte stukje Koolwijksestraat wat ten noorden van de St. Annakapel loopt (80 meter).

  Groeten

  Like

 5. Dag Joost,
  Ik heb nog enkele suggesties om aan deze map toe te voegen. In België wordt er jaarlijks een evenement georganiseerd voor wielertoeristen waar een parcours met kasseistroken wordt uitgestippeld. Dit link met de straatnamen van de stroken staat hieronder:

  Deze kasseistroken situeren zich allemaal in het Waasland, een regio in België en zo te zien is er voor die regio nog geen kasseistrook op de kaart.

  Mvg,
  Brent

  Like

 6. Er ligt een kasseistrook van bijna 15 km ten zuiden van Hilvarenbeek. Start bij kerk in Lage Mierde – Voeieind – N269 oversteken – Hulsel – Bladel – Netersel – Casteren – Hoogeloon. Steeds doorgaande weg volgen. Probleem is wellicht dat vrijwel overal een vrijliggend fietspad naast de strook ligt. Is waarschijnlijk de bedoeling dat fietsers daar rijden.

  Like

 7. Hi, leuke site met overzichten. Bij de drooglegging van de Schermer in de 17e eeuw werd de Schermerweg vanuit Alkmaar naar de nieuwe Schermerpolder aangelegd. Hiervan resteert nog een kasseienstukje van 50 meter ter hoogte van de oorspronkelijke Schermerpoort bij de overgang Schermerweg-Heiligland. Foto stuur ik separaat.

  Like

  1. Hi Gerard, Thanks voor het doorgeven. Ik heb besloten om alle stroken met sierkeitjes niet op te nemen, omdat dit niet het echte kasseiengevoel geeft als je erover rijdt. Desalniettemin ziet het er wel mooi uit!

   Like

 8. Dag Joost. Stationstraat in Uden. Kort maar legit. De Nieuwkuijksestraat loopt ook nog 400m verder door naar het oosten: incl Onsenoortsestraat. Groeten,

  Like

 9. Hallo Joost. Kleine aanvulling: In Essen (B) is er een kasseistrook in de Velostraat (echt waar) van ongeveer 900 meter. Loopt van restaurant Velo bij de kruising met de Maststraat naar Schelpheuvel. De beelden op Google Maps zijn verouderd: de “varkensruggen” als scheiding tussen fietspad en weg zijn gelukkig weg. De kasseien zijn inmiddels ruiger geworden. Waarschijnlijk hier en daar er in gegooid door een weinig talentrijke jeu-de-bouler.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s